Besökare

Totalt antal besökare: Antal besökare denna månad: Antal besökare idag: Antal besökare denna vecka:

torsdag 25 september 2008

Il Ciak

På lördag kväll landar vi i Rom där vi ska spendera en natt innan vi fortsätter ut på den Toscanska landsbygen. Efter landning kliver vi in i vår hyrda cab. Knappar in Hotel Sheraton på gps:en. Gör korstecken. Drar på oss Jofa-hjälmarna, blåser upp airbagsen och kastar oss ut i Roms hysteriska trafikmyller. Vi gör ett snabbt ombyte på hotellet för att kasta oss in en taxi och med lite tur hinner vi till vår favoritrestaurang som ligger i Trastevere.
Restaurangen heter Il Ciak och deras specialité är Toscanskt kött och vilt. Det första man möts av när man kliver in i den spartanskt inredda restaurangen är en vindögd, lätt puckelryggig slaktare/grillmästare som står och hugger ut finfina men enorma biffar och styckar djur och fåglar för att sedan kasta dom på den enorma öppna eldstaden/grillen vid restaurangens entré.
Detta är inget för vegosar. Detta är inget för fegisar. Det här är restaurangen för oss som gillar mat. Mycket mat. Med toppklass kvalité dessutom. Den minsta T-bone steken börjar på 1 kg och uppåt, det säger det mesta. Allt sköljs såklart ned med stora mängder vin och grillat bröd.
Efter att jag klämt ner mina 3-4 rätter och sitter djupt nersjunken i min stol och bara njuter av sällskapet och det italienska kvällssorlet runt omkring. Då dyker plötsligt ägaren upp och ställer ett par flaskor sprit och några glas på bordet. Kanske en Grappa av den bättre kvalitén. En flaska likör. Det bjuder huset alltid på. Sen är det bara att hälla i sig några matsmältare allt medans omgivningen blir allt mer suddig. Sorlet känns plötsligt långt bort. Vi sitter bara och bubblar. Pyser. Jäser. Vi börjar fundera på hur vi ska kunna resa oss ur stolarna. Men till slut lyckas vi och vinglar ut i den romerska natten. Jag tänder upp en nödraket. Och börjar genast drömma om nästa middag.